Painonpudotuksen vaikutukset

Lueskelin tänään lehteä ja jäin pohtimaan, millaisia muutoksia painonpudotus on saanut minussa aikaan. Niitä kun on paljon enemmänkin, kuin vain ilo vaa'alla näkyvästä numerosta tai pienemmästä vaatekoosta. Tajusin, että pudonnut paino on jo nyt vaikuttanut minuun ainakin seuraavilla tavoilla:

1. KAKKOSTYYPIN DIABETES

Tämä kurkki nurkan takaa, olenhan odotusaikana jo sairastanut raskausdiabetestä ja minulla on muutenkin suurentunut alttius tähän. 

"Esimerkiksi 10 - 15 kilon liikapaino kasvattaa diabetekseen sairastumisen 10-kertaiseksi normaalipainoiseen verrattuna." (Hyvä Terveys: Paino hallintaan asiantuntijoiden avulla -opas, s. 4.) 

Tämä on aika merkittävä asia. Itselläni tilanne on edelleen tämä, sillä normaalipainoon on matkaa vielä reilu 10 kg. MUTTA esimerkiksi  Diabetesliiton riskitestin mukaan tekemilläni elämäntapamuutoksilla on jo ollut suuri vaikutus: 

Alussa riskini sairastua kakkostyypin diabetekseen oli suuri. Arviolta joka kolmas saman tuloksen saanut sairastuu. Tällä hetkellä riskini on kohtalainen:

Jos oma alttius sairastua mietityttää, asia kannattaa tosiaan käydä aluksi testaamassa vaikka tuolla Diabetesliiton sivuilla. Itse olen nyt siinä onnellisessa tilanteessa, että riski sairastua pienenee päivä päivältä, eikä sivuillakaan minua ohjata enää terveydenhuollon pariin, vaan kehotetaan ainoastaan kiinnittämään huomiota ruokavalioon ja painoon - aivan kuten juuri nyt teenkin.

2. MUUT YLIPAINON AIHEUTTAMAT SAIRAUDET

Hyvä Terveys -lehden Paino hallintaan -opas listaa seuraavat sairaudet ylipainon aiheuttamiksi:

Itselläni oli alussa vaarana tuo diabetes, lisäksi minulla oli listan vaivoista todettu jo 2 - 3.

Vyötärölihavuus vaikuttaa suoraan näihin kaikkiin ja se minä edelleen olen: vyötärölihava. Keskivartalon kilot ovat vaarallisimpia sairauksien kannalta, koska se rasva on siellä sisäelimissä ja niiden ympärillä. 

Naisten terveysriskit lisääntyvät selvästi, jos vyötärönympärys on yli 90 cm. Itselläni se on tällä hetkellä nippa nappa yli 90 cm, kun ennen muutosta vyötärönympärykseni oli huimat 104 cm! Muutosta parempaan on onneksi tapahtunut paljon. Kun pääsen tuon 90 cm:n alle, on riski sairastua enää lievästi suurentunut. 

Myös pudotetut kilot vaikuttavat. Jos painoni olisi pudonnut "vain" 8 - 9 KG (eli n. 10 % lähtöpainosta), olisi vaikutus terveyteeni huomattava. Ja minä olen jo tiputtanut tuon 1,5-kertaisesti!

3. YLEINEN JAKSAMINEN

Ero on selvä. Jaksan paremmin kuin ennen, olen pirteämpi, sosiaalisempi ja tarmokkaampi. Olen aina nukkunut ihan hyvin, joten siinä ei omalla kohdallani ole juuri muutosta tapahtunut (en edelleenkään malta mennä nukkumaan riittävän aikaisin). 

Sen sijaan lähes kaikessa muussa lisääntynyt jaksamiseni on näkynyt: liikun enemmän, tapaan ystäviä useammin, minulla on harrastus ja suoriudun ihan kaikesta piirun verran paremmin.

Esimerkiksi eilen kelloni näytti alkuillasta tältä. Takana ihan normipäivä. 

4. ITSETUNTO

Itsetuntoni kasvaa kohisten kilojen karistessa. Nuorempana olin aina aika tyytyväinen itseeni, eikä minulla ollut kohtuuttoman suuria ulkonäköpaineita. Nyt jo vuosien ajan tilanne on ollut toisenlainen. Olen pitänyt itseäni rumana ja painoni vuoksi olen jättänyt monet mukavat jutut tekemättä, menot menemättä ja ihmiset tapaamatta. 

Hiljalleen tilanne alkaa olla parempi. Minun ei tarvitse muuttua missiksi tai fitnessmalliksi, mutta olen päättänyt muuttua ihmiseksi, joka voi tehdä ja tekee kaikkea ilman, että painolla on mitään tekemistä asian kanssa. Hyvällä tiellä ollaan.

Muun muassa tällaisia asioita pistin tänään merkille. Lisäksi olen huomannut, että nälän ja kylläisyyden tunteet ovat  palanneet ja vatsa murisee täysillä lounasajan lähestyessä. Tänään tein lounaan näistä:
Todella lämmin suositus (omasta aloitteestani, ei taaskaan mitään yhteistyötä) kaikille, jotka pitävät lihasta, mutta haluavat syödä kasvista. Näiden rakenne on tismalleen sama kuin täydellisen lihan. Maku hyvä ja neutraali, itse maustan aika tujusti mustapippurilla, Chili explosion -, Ras El hanout - ja grillimausteseoksilla ja paistan nopeasti todella kuumalla ja lähes kuivalla pannulla. Älyttömän hyvää!

Kommentit

Suositut tekstit